15 Aralık 2010 Çarşamba

Virüslerin Çeşitleri

Bilgisayar virüsleri, bilgisayara değişk şekillerde zarar verebilen küçük programlardır. Virüs programlarını yazanlar, iyi bir programlama ve donanım bilgisine sahip olmalarına karşın bilgilerini başkalarına kanıtlamak ya da ticari kazanç sağlamak amacıyla bu programları geliştirirler.
 Virüs programları kullanıcının farkında olamadan herhangi bir şekilde çalıştırıldığında bilgisayara zarar vermeye başlar.  Internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte virüslerin bilgisayarlara bulaşması da hızlanmıştır. Virüs programlarının en büyük özelliği, bir sistemde etkinleştikten sonra kendini çoğaltma, başka program ve bilgisayarlara bulaşabilir olmasıdır.
Başlıca virüs çeşitleri şunlardır:
1) Dosyalara Bulaşan Virüsler: Genellikle COM, EXE, uzantılı dosyaların kaynak koduna kemdisinin bir kopyasını eklerler. Bazı virüsler dosyaların açılmasını beklemeden de çoğalabilir.
2) Boot Sektörü Virüsleri: Disk ve disketlerde A, C, D, D, E, ... olarak bilinen mantıksal bölümlerin her birinde boot sektörü vardır. Bir boot virüsü boot dosyalarına bulaştığında, bu disk veya disketten bilgisayar açılmaya çalışıldığında '' Non-system disk or Disk Error'' mesajı verilerek bilgisayar açılmaz.
3) Macro Virüsleri: Microsoft Word ve Microsoft Excel gibi yaygın uygulama programlarının macro diileri kullanılarak yazılır. Macrolar veri dosyalarına kaydedildiği için virüslü belge açıldığında virüsün macro kodu çalışmaya başlar.
4) Sprict Virüsler:  Başlıcaları şunlardır:
Trojen Horse (Truva Atı): Bilgisayarda arka planda çalışan ve zamanı geldiğinde etkinleşerek sisteme zarar veren yazılımlardır. Sabit diski biçimlendirmek. dosyaları silmek ya da çökertmek gibi çok zararlı çalışmaları vardır. kötü amaçlı program olmalarından dolayı virüslere benzetilebilir. Benzemeyen yönleri ise Truva atlarının zarasız bir programmış gibi gözle görülür olmaları ve kendi kendilerini çoğaltarak başka bilgisayarlara yayılmamalarıdır.
Worm: Bir virüs bellekte ve diskette eriştiği bölgelerin verilerini bozae.
Spam: Bir iletinin arka arkaya gönderilmesidir. spam ağı tıkar ve posta dağıtımını yavaşlatır. Bir tür virüs olarak nitelendirilebilir. Art arda gelen gereksiz e postalar yüzünden bilgisayar çalışamaz duruma gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder