3 Aralık 2010 Cuma

Bilgisayar Performansı

 
Bilgisayar performansı CPU hızı Ram bellek büyüklüğü ve Sabit disk hız ve kapasitesine bağlıdır.
 CPU hızı; işlemciler bilgisayarların beynidir. Bilgileri bilgisayarın belleğinden alıp işledikten sonra tekrar belleğe yazar. Her işlem çevirim olarak nitelendirilir. Bir saniyade gerçekleşen çevirim sayısı işlemcinin hızını belirtir. İşlemciler yükselen sistem frekanslarına bağlı olarak daha çok veriyi aynı anda işleyebilirler. İşlemci çok hızlı olsa bile yeteri kadar veriyle beslenmediği sürece performansı düşer. Çok geniş veri akışına sahp bir sistem, gelen verilerin tümünü aynı anda işleyemezse yine performansı düşer. İşlemci hızları Megahertz olarak ölçülür.
 Ram bellek büyüklüğü; bilgisayarın performansını etkileyen başka bir fonksiyondur. RAM çevre birimlerinden daha hızlı olması nedeniyle işlenilecek verilerin RAM'de olması performansı artırır. günümüzde kişisel bilgisayarlarda RAM büyüklüğü 256 MB'den başlayarak GB ( Gigabyte ) seviyelerine kadar çıkar. Bilgisayarda RAM'ın üst sınırı kullanılan ana karta bağlıdır. Bilgisayar satın alırken anakartın en fazla ne kadar RAM'i desteklediğini öğrenmek ileride yapılacak yükseltmeler için gerekli olacaktır.
Sadece RAM büyüklüğü değil RAM hızları da bilgisayarın performansını etkiler.
Sabit disk ( Hard disk ) hıız ve kapasitesi; byte cinsinden ifade edilir. 400 GB, 1 TB gibi depolanacak bilgi miktarını belirtir. ASCII standardında her harf ya da özel karekter 8 bit'ten oluşan bir bayt ile ifade edildiği için bir byte'da bir harf olarak düşünülür.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder