12 Aralık 2010 Pazar

Ağ Bağlantısı Terimleri

Bilgisayarda ağ bağlantısı terimleriyle ilgili değişik terimler bulunmaktadır. Kısaca şunlardır:
Port : Bilgisayarlarla dış aygıtlar arasındaki kablo ile iletişimi sağlayan veri kanallarına port denir. Portlar seri (COM) ve paralel (LPT) olmak üzere ikiye ayrılır. SCSI, USB, PCMCIA gibi aynı aynı anda birden fazla dış aygıtın bilgisayara bağlanabilmesine olanak tanıyan portlar bulunur.
Parelel Port, bilgisayarın kasasında bulunan 25 pinlik D şeklindeki konnaktördür. Genellikle yazıcıya bağlanmak için kullanılır. Seri porta göre hızlı olmasına rağmen aynı kararlılığı sağlayamaz. Bu bağlantı noktasına (Lİne Print Terminal) de denilmektedir.
Seri Port, her seferinde içeriye ve dışarıya doğru bir bit bilgi taşıyan fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller ve modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre bilimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.
Modem : Standart telepon hatlarını kullanarak ayrı yerlerdeki bilgisayarlar arsında bağlantı yapılmasını sağlayan araçlardır. Bu şekilde, bir bilgisayardan diğerine veri aktarımı yapılabilir ya da özel bazı protokollerle internet servisleri kullanılabilir. Telefon hatları normal şartlarda, sadece ses iletebilir. Modemler, bilgisayardaki dijital bilgiyi öncelikle ses sinyallerine dönüştürdükten sonra sinyalleri alan karşı taraftaki modem ise, analog sinyalleri ters dönüşümle bilgisayarların kullandığı dijital bilgiye dönüştürür.
Network  :Network birbirine kablolar ile bağlanıp sunucu, yazıcı, bilgisayar modem gibi birçok haberleşme ekipmanının en ekonomik ve verimli yoldan kullanılmasıdır. Network insanların bireysel değil ortak çalışmalarını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder