5 Aralık 2010 Pazar

Uygulama Yazılımları ve Özellikleri

Uygulama yazılımları kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarına olanak sağlayan yazılımlardır. Uygulama yazılımlarının geliştirilmesi için programlama dilleri ve diğer bazı uygulama geliştirme arçları kullanılır. Uygulama yazılımlarının genellikle belli bir işletim sistemi altında çalıştılmak üzere hazırlanır. Örneğin; Macintosh işletim sistemi altında çalıştırılmak üzere hazırlana bir kelime işlem programı DOS veya WINDOWS işletim sistemini kullanan kişisel bilgisayarlarda çalışmayacaktır.
Günümüzde bilgisayar sistemleri için geliştirilmiş çok sayıda genel amaçlı uygulama yazılımı vardır. Bunların sayısı ve özellikleri her geçen gün hızla artmaktadır. Bu yazılımlardan kişi ve kurumlarca en yaygın olarak kullanılanları; kelime işlem programları, elektronik hesap tablosu programları, sunum programları, dosya yönetim ve veritabanı yönetim programlarıdır.
 Kelime işlem Programları: Bilgisayarın, çok güçlü özellikleri olan bir daktilo makinesi gibi kullanılması özelligini sağlayan programlardır. Hazırlanmak istenen belgede grafik, tablo, resim, dipnot ve belgeyi birden fazla sütun halinde düzenlemek gibi özellikleri vardır. Bu programlar diğer uygulama yazılımlarına oranla çok daha yaygın kullanılmaktadır.



 Hesap Tablosu Programları : Bilgisayar sisteminin son derece son derece özellikli bir elekktronik heap makinesine dönüştüren programlardır. En basit özelliği verileri oldukları gibi tablo şeklinde listelemek olduğu gibi, verileri alıp çeşitli şekillerde grafiklerede dönüştürür. Örneğin; Excel, Lotus 123 gibi.

Sunum Programları; Belli bir konuda yapılan araştırmanın ya da hazırlanan raporların sonuçlarını bilgisayar yardımıyla diğer kişilere anlatmak için kullanılır. Sunum genellikle bilgisayara bağlı bir gösterim aygıtı yardımıyla yapılır. Bu uygulamalar her türlü ses, grafik ve video görüntülerinin kullanılmasına olanak verir.
Dosya Yöneticileri ve Veri Tabanı yönetim Programları: Büyük miktardaki verileri depolayıp bu verilere hızlı erişim ve bunlardan raporlar hazırlanmasına olanak veren programlardır. Örneğin; Access, Database/ Dbase, FoxBase/ Foxpro gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder