13 Aralık 2010 Pazartesi

Arama Motorlarına Ait Kavramlar

Arama motoru dünyadaki hemen hemen tüm web sitelerinin listelendiği, kategorilere ayrılmış, aranılan bilgilere en kısa yoldan ve hızlı ulaşılmasını sağlayan web sitesidir.
 Internet üzerinde yüzlerce hatta binlerce arama motoru bulunmaktadır. Bunların bir kısmı kendi alanlarındaki web sitelerini listelemekte, bir kısmıda terel alanlarda hizmet vermektedir. Bir kısmı da dünya üzerindeki her türlü web sitesini listelemektedir. Arama motorundaki komut satırına herhangi bir kelime yazıldığında bu arama motru kelimenin geçtiği tüm dökümanları listeler. Arama motorları üç temel parçadan oluşur:
Spider : Bu programlar tüm interneti dolaşıp sayfaları tespit ederek veritabanına kaydeder.
Veritabanı : Spider tarafından ziyaret edilen, her sayfanın kopyası burada saklanır. Sayfada yapılan değişiklikler, spider tekrar uğrayıncaya kadar arama motorlarında yer almaz. Arama yapıldığında, sayfanın veritabanındaki son durumuna göre değerlendirilip sıralanır. Bu yüzden kullanıcılar ölü linkler ya da çok değişik içeriklerle karşılaşabilmektedir.
Sıralama Mekanizması : Kullanıcının yaptığı aramaya göre, en uygun şekilde sayfaları sıralamaya çalışır. Her arama motorunda bu parçalar farklı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder