İster genel amaçlı isterse özel amaçlı olsun tüm uygulama ve sistem yazılımları programlama dilleriyle yazılır. Bir programlama dili, insanların bilgisayara çeşitli işlemler yaptırmasını sağlayan her türlü simge, karekter ve kurallar grubudur. Programlama dilleri insanlarla bilgisayarlar arasında çevirmenlik yapar. Programlama dilleri, bilgisayara neti, ne zaman, nasıl yapacağını belirten deyim ve komutlar içerir. Programlama dilleri zaman içerisinde gelişerek günümüzde çok yetenekli bir duruma gelmiştir.
Makine Dili : Bilgisayarların ilk dönemlerindeki programlama dilleri, kullanımı çok zor olan makine dili ve assembly dilleriydi. Makine dili, geliştirilen ilk proglamlama dilidir ve ilk kuşağı temsil eder. Makine dilinde yazılan tüm komutlar 0 ve 1'lerden oluşur. Bütün talimatlar ayrıntılı bir biçimde tanımlanır ve iki tabanlı sayı sistemi kullanılarak kodlama yapılır.
Assembly Dilleri: İkinci kuşak dillerdir ve geliştirilmesine 1950'li yılların başlarında Grace Hopper (greys Hoppır) tarafından öncülük edilmiştir. Bu dillerde makine dili komutları daha kolay bir biçimde anlaşılabilecek ve anımsanabilecek olan simgelele ifade edilir. Düşük düzeyli diller arasında sayılmasına karşın, makine diline göre bir adım daha ileride olan assembly dilleri günümüzde bile programcılar tafından kullanılmaktadır. Çünkü bu dillerle yazılan programlar genellikle çok hızlı çalışır ve daha az depolama alanı gerektirir. Bununla birlikte bu dillerle programlama yapmak çok yorucu, sıkıcı ve zaman alıcı olduğundan çekiciliğini yitirmektedir.
Yüksek Seviyeli Diller : Üçüncü kuşak da denilen yüksek düzeyli programlama dilleri öğrenilmesi daha kolay, program yazılması daha az zaman alan, daha iyi sonuçlar sağlayan programlama dilleridir. Yüksek düzeyli dillerden biriyle yazılan bir kaynak program makine diline çevirilmek zorundadır.Dönüştürme işini gerçekleştiren programa derleyici (compiler-kompilır)denir. Basic, Cobol, Fortran ve pascal dilleri bu kategorideki dillere örnektir.
Çok Yüksek Seviyeli Diller : Programlama işini daha çok kolaylaştırmiş olan bu dillerdeki temel özellik, kullanıcıların bilgisayara bir şeyi nasıl yapacağını değil, ne yapılacağını ifade edebilmelerine olanak vermesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder