25 Kasım 2010 Perşembe

İşlemci

İşlemci, bir diğer adıyla merkezi işlem birimi (CPU) bilgisayarı çalıştıran temel komutları yorumlar ve yerine getirir. İşlemci kontrol birimini ve bir aritmetik mantık birimini (ALU) içerir. Çift çekirdekli, dört çekirdekli,ya da çok çekirdekli gibi farklı çeşitleri vardır.
 Kontrol birimi, bellekten program komutlarını ve veriyi alır ve bu komutları bilgisayarın çalıştırabileceği biçime dönüştürür. 
Makine çevrimi, işlemcinin her komut için tekrar ettiği dört temel işlem (alım, kod çözme, gerçekleştirme ve depolama) bileşimidir. 
İşlemcinin ilk talimat için makine çevrimininin bitmesini beklemeden, ikinci talimatı alıp işlemeye başlaması kümeler halinde komut işleme olarak adlandırılır. Günümüzdeki çoğu bilgisayar artık küme komut işlemeyi (pipelining) desteklemektedir.
 Intel ve AMD bilgisayar işlemci çiplerinde lider üreticilerdir. Birçok işlemci çipi üreticisi artık çok çekirdekli işlemciler üretmektedir. Yukarıda da bahsedildiği gibi çok çekirdekli işlemci çeşitleri, iki veya daha fazla işlemcili tek bir çiptir. Dual core (çift çekirdekli) ve quad core (dört çekirdekli) yaygın olarak bilinen çok çekirdekli işlemcilerdir. Çift çekirdekli işlemci iki ayrı işlemciye sahip olan çiptir. Dört çekirdekli işlemci dört veya daha fazla işlemciye sahip çiptir. Intel yüksek performanslı PC'ler için Core işlemci ailesini, temel PC'ler için Pentium ve Celeron işlemci ailelerini ve işistasyonları ve ortalama sunucular için Xeon ve Itanium işlemci ailelerini üretir. AMD, Intel ile uyumlu işlemciler üretmektedir. Bunlar Intel işlemcilerine benzer bir iç tasarıma sahiptir. Bazı aygıtlar çip işlemcisinde bir işlemcinin, belleğin ve video kartının tek bir çipte fonksiyonlarını bütünleştiren sisteme sahiptir. 
İşlemci alırken, seçmeden önce yeni bir bilgisayarı nasıl kullanmayı planlamaya karar vermemiz biyim için daha faydalı olacaktır.  Bazı aygıtlar çip işlemcisinde bir işlemcinin, belleğin ve video kartının tek bir çipte fonksiyonlarını bütünleştiren sisteme sahiptir. 
Bir işlemci çipi, çipin yanmasına neden olacak kadar ısıyı üretebilir. Dolayısıyla ilave soğutmaya ihtiyaç duyulur. Bu soğutma da işlemciler için özel tasarlanmış soğutma birimleri ya da sıvı soğutma teknolojisiyle üretilmiş daha sessiz sistemlerle sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder